Sıkça Sorulan Sorular

  • Hangi Yönetmelik kapsamında faaliyetlerinizi yürütüyorsunuz?
    TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan “4 Mayıs 2018 tarihli, 30411 sayılı Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” kapsamında faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.
  • Periyodik Kontrol ücreti ödenmezse ne olur?
    “4 Mayıs 2018 tarihli, 30411 sayılı Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” kapsamında Asansör muayene ücreti bina sorumlusu tarafından tahsil edilir. Asansör muayene ücretin ödenmediği takdirde bina sorumlusu hakkında hukuki işlemler başlatılır.
  • Ücret için yardımcı olabiliyor musunuz?
    Denetim ücretleri, Komisyon karar organı doğrultusunda tespit edilip, Bakanlık tarafından tebliğ ve ilan edilen taban ve tavan fiyat aralığı esas alınarak belirlenir. Hizmet alan tüm vatandaşlar için ücret aynıdır. Fiyat belirleme hususu bizim sorumluluğumuzda değildir.
  • Denetim yaptırma zorunluluğu konusunda belediye ile görüşmek istiyorum hangi birime
    gideceğim?
    Belediye bünyesinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile görüşme sağlayabilirsiniz.
  • Kırmızı etiket alan bir asansör kullanılabilir mi?
    Güvensiz olarak tanımlanan, kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün kullandırılmaması ve altmış gün içerisinde bina sorumlusu tarafından güvenli hale getirilmesi elzemdir.
  • Benim asansörümde yeşil etiket var asansörde ses geliyor sürekli içinde insan kalıyor.
    Bunun nedeni nedir?
    Asansörün denetimde yeşil etiket alması, yapılan testler ve denetim doğrultusunda kullanımının tehlike arz edip etmediği ile ilgilidir. Belirttiğiniz bu durumlar, asansörün bakım kalitesi ile ilgili olup, bakımcı firmanız tarafından giderilmesi gereken durumlardır.
  • Asansör hangi durumda mühürlenerek hizmetten men edilir?
    Bina sorumlusunca periyodik kontrolüne izin verilmeyen veya periyodik kontrol neticesinde güvensiz olduğu tespit edilmesine rağmen güvenli hale getirilmeyen asansör, periyodik kontrolü yapılıncaya kadar ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.
  • Asansör muayenesinde kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörün takip kontrolünde kusurlu
    sarı etiket alması durumunda nasıl bir yol izlemeliyim?
    Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörün takip kontrolü neticesinde kusurlu duruma geçen ve periyodik kontrol tarihi başlangıç kabul edilerek yüz yirmi gün içerisinde hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilmediği ikinci takip kontrolünde tespit edilen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.
  • Asansör monte eden veya onun yetkili servisine ait TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin
    bulunmaması durumunda yıllık periyodik kontrol yapılabilir mi?
    Bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör monte eden veya onun yetkili servisine ait TSE Hizmet Yeterlilik Belgesinin bulunmaması, bu belgenin geçerlilik süresinin dolması veya bu belgenin askıya alınması durumunda A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol yapılmaz.
  • Bina sorumlusu (YÖNETİCİ) kimdir? Hangi yasada tanımlanmıştır.
    Yönetici tanımı Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 34’te yapılmıştır. Maddeye göre: Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye Yönetici denir.
  • Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine göre bina yöneticisi kimdir?
    Kat Mülkiyeti Kanunu ile getirilmiş olunan Yönetici tanımı, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nde Bina sorumlusu olarak yapılmıştır. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin 4/f maddesine göre Bina Sorumlusu; Asansörün güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, periyodik kontrolünü ve onarımını yaptırmaktan sorumlu olan, binada/yapıda kat maliklerinin kendi aralarında seçeceği veya dışarıdan yetki vereceği kişiyi veya kat malikini veya maliklerini veya kamu binalarında/yapılarında sorumlu yetkiliyi veya ticari/hizmet amaçlı yapılarda sorumlu yetkiliyi ifade eder
  • 13.09.2022 tarihinde yayınlanan
    Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin Değiştirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğe göre,
    mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde periyodik kontrol raporu onay tarihinden
    itibaren takip kontrol ücretli mi?
    Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Periyodik kontrol raporu onay tarihinden itibaren altmış gün içerisinde bina sorumlusunun müracaatı durumunda mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansöre birinci takip kontrolü ücretsiz yapılır. Periyodik kontrol raporu onay tarihinden itibaren altmış gün sonrasında bina sorumlusunun müracaatı durumunda mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansöre birinci takip kontrolü ücretli yapılır.
  • Asansör muayenesinde kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörün takip kontrolünde
    kusurlu sarı etiket alması durumunda nasıl bir yol izlemeliyim?
    Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörün takip kontrolü neticesinde kusurlu duruma geçen ve periyodik kontrol tarihi başlangıç kabul edilerek yüz yirmi gün içerisinde hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilmediği ikinci takip kontrolünde tespit edilen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir.
  • 13.09.2022 tarihinde yayınlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin Değiştirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğe göre,
    Muayene mühendisi bir tam gün içerisinde en fazla kaç periyodik veya takip kontrolü yapar?
    • Muayene mühendisi, bir tam gün içerisinde en fazla altı asansörün yıllık periyodik kontrolünü veya bir tam gün içerisinde en fazla on iki asansörün takip kontrolünü yapar.
    • Muayene mühendisi, yukarıda ki cümlede belirtilen yıllık periyodik kontrol sayısı üzerinden bir tam gün içerisinde tamamlayamadığı yıllık periyodik kontrol sayısının en fazla iki katı sayıda asansörün takip kontrolünü yapar.